Λίγα λόγια για το ντουλάπι

Το ντουλάπι των αποτυχημένων είναι ένα μυθιστόρημα που ο κόσμος του χωρίζεται στα τέσσερα: Στον κόσμο των ‘επιτυχημένων’ ανθρώπων (των εργαζόμενων), στον κόσμο των ‘αποτυχημένων’ ανθρώπων (άνεργοι), στον κόσμο των ‘επιτυχημένων’ βιογραφικών και στον κόσμο των ‘αποτυχημένων’ βιογραφικών. Η ιστορία εξελίσσεται στους δύο από αυτούς, στον κόσμο των εργαζόμενων και στον κόσμο των αποτυχημένων βιογραφικών, αλλά η αλληλεπίδραση των χαρακτήρων εμπεριέχει και τους τέσσερις.

Στο μυθιστόρημα δεν υπάρχουν αλληγορίες αλλά παραλληλισμοί. Ο κόσμος των ‘αποτυχημένων’ βιογραφικών παραλληλίζεται με τον κόσμο των ‘αποτυχημένων’ ανθρώπων,  ενώ ο κόσμος των ‘επιτυχημένων’ βιογραφικών με αυτόν των ‘επιτυχημένων’ ανθρώπων. Τα ίδια τα βιογραφικά είναι ένας ακραίος παραλληλισμός: άνθρωποι που ζουν, εκπαιδεύονται, και σκέφτονται μόνο σαν βιογραφικά, με μοναδικό σκοπό να μπουν στο ντουλάπι των επιτυχημένων.

Στον χώρο του μυθιστορήματος, και οι τέσσερις κόσμοι έχουν την δική τους οντότητα. Είναι ανεξάρτητοι και συνυπάρχουν, και στην ιστορία που αφηγείται το έργο αλληλεπιδρούν. Πέρα από την πλοκή, τους χαρακτήρες, τις απόψεις, ένα βασικό ερώτημα διατρέχει όλο το έργο: τελικά ποιος κόσμος από όλους είναι ο επιτυχημένος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου